Monday, January 2, 2017

DRAGSPELAREN PEPPARN  (1953-1988)


 Nu 15/3 2019 har nya Pepparnboken kommit. Det är en uppgradering av den första boken. Större format, större bilder.  Texten cirka fördubblad, 62 nya bilder, nya historier och nya fakta om Pepparn.
 (Längre ner på sidan kan du se hur man beställer bok och film om Pepparn)
 


Leif "Pepparn" Pettersson föddes i Resta utanför Lindesberg år 1953. Han hade en farfar som hette Axel och som hade varit skogsarbetare och även gått på luffen i 12 år. Axel var en duktig dragspelare och lärde Pepparn att spela dragspel redan i 4-årsåldern, och ganska snart blev den lille gossen så duktig att han blev efterfrågad som underhållare på kalas i bondgårdarna i trakterna runt Resta och Ramsberg. Pepparn lärde sig också tidigt att spela gitarr och mandolin.
         Axel hade ett barn, sonen Arne.

Sonen Arne hade i sin tur också bara ett barn, som alltså var Leif ("Pepparn"). Farfar Axel och barnbarnet Pepparn kom att stå väldigt när varandra och de sågs ibland ströva omkring med sina dragspel med en falukorv till matsäck. De slog sig ner nån stans och bröt bitar av falukorven till middag, en riktig luffarmåltid. Här ses Pepparn med farfar Axel och Pappa Arne.    
 
Så småningom fick han chansen att uppträda i Bosse Larssons TV-program "Nygammalt" 1972. Det var ett program som hade 3 miljoner tittare på fredagskvällarna. Han slog då igenom med dunder och brak. Över en natt blev han rikskändis och blev plötsligt en väldigt efterfrågad musikant. Han hade en stil i sitt musicerande där styrkan, rytmen och gunget betydde allt. Med en fantastisk kraft i sitt spel var han som ett lokomotiv på scenen.  I programmet hade han sin svarta slokhatt på sig, och den kom att bli hans signum och egna gimmick. Han måste alltid ha den på sig när han framträdde skrev arrangörerna i kontrakten.
                Människor ville vara tillsammans med honom, festa med honom, spela med honom och han blev hembjuden överallt. Han hade en personlig karisma som gjorde att folk av alla slag drogs till honom. Han var helt fri från sociala konventioner och hämningar, och han var mannen som gjorde precis vad som föll honom in i alla situationer. Det hände hela tiden tokroliga saker runt honom.
                Han gillade ända sen barnaåren att umgås med medelålders och äldre personer, och var tillsammans med dessa när de tjuvjagade, brände hemma, festade ihop och berättade historier om livet i skogsbygderna norr om Gusselby. Man säger att det var där, strax norr om Lindesberg, de laglösas land började. Här fick han hjälp att bygga sig en egen timmerkoja med vedspis vid en liten bäck. Där bodde han mycket, och dit kom så småningom en lång rad av dåtidens musik-kändisar för att vara tillsammans med honom och för att få spela med honom. Han drog också dragspelare till sig från hela Sverige och även Norge. Att få spela med Pepparn var något mycket speciellt.
                Pepparn hade bara en förebild som dragspelare och det var Calle Jularbo. Han uttryckte många gånger hur mycket han älskade denne Calle. Han träffade Calle en gång i verkligheten, men då var han bara 4 år själv. Calle uppträdde i en folkpark norr om Lindesberg. Pepparn var där med sina föräldrar. Plötsligt var han försvunnen  i vimlet, men återfanns efter mycket sökande sittande vid Jularbo-Calles fötter. Där satt 4-åringen och stampade takten och var helt inne i musiken. Han kom senare att göra flera LP-skivor ihop med Calles son Ebbe Jularbo. Denne Ebbe ville inte göra några skivor om inte Pepparn var med och spelade på dom. Ebbe sa en gång: Att spela med Pepparn är som att spela med farsan, fast i turbo.

                Redan i unga år hade Pepparn alkoholbesvär och det försämrade hans hälsa på flera sätt, och han dog ung. Han skulle strax fylla 35 då han helt plötsligt avled, intagen på Hudiksvalls lasarett.
               Hans liv och leverne var väldigt speciellt och originellt.  Han var en omedelbar person som alltid levde i stunden och i nuet. Han gjorde vad som föll honom in. Han hamnade oupphörligen i dråpliga situationer. Han beskrivs samtidigt som en synnerligen snäll och hjälpsam person. Han ligger begravd på Södra kyrkogården i Lindesberg i samma grav där hans farfar och farmor ligger.
               Pepparn tillbringade mycken tid i en koja i skogen  ovanför Gusselby. Där fick han besök av väldigt många människor och många framstående och kända musiker från den tiden var där och spelade och festade med honom. Kojan har stått helt orörd och mer eller mindre okänd  nu i 30 år och förfallit ordentligt. Vi är några stycken som har använt sommaren 2017 till att rusta upp kojan, se bild nedan, och den har blivit lite av ett utflyktsmål.
Den nya boken som nu finns sedan mars 2019 om Pepparn är på 120 sidor och i större format än den förra. Här finns också 60 nytillkomna bilder och bilderna är genomgående större.

Nya boken om Pepparn kan man köpa genom att swisha 150 kr + frakt 59 kr = 209 kr
Det finns också en  DVD-film om honom och den kostar 100 kr + frakt 59 kr.
Så om du vill ha bok, DVD eller båda så ska du swisha till 070 - 320 72 34 och sen skriva ett mail till per.zet@telia.com 
I mailet bör du skriva:
1. ditt namn, 2. din adress och 3. telefonnumret du swischat från samt 4. vad du beställer
så skickar jag grejorna.
                 Summan du ska swischa blir då   
BOK + Frakt = 209 kr  (150 + 59)   
DVD + Frakt = 159 kr  (100 + 59)

BOK + DVD + Frakt = 309 kr   (150 + 100 + 59)
OBS: Bok o DVD går ner i samma kuvert så  frakten för bok och DVD tillsammans fortfarande          blir 59 kr 
Meddela om du vill att jag skriver nån dedikation eller så i boken.

Du kan också lyssna på ett radioprogram om Pepparn: 
 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/866921?programid=4747
eller gå in på SR  P1 Snedtänkt - Pepparn


Pepparn som 10-årig gitarrist till vänster
1972.  Foto: Michael Brannäs
Pepparns Svänggäng


 Ett musikaliskt geni                                              Foto Rolf Eriksson LindesbergPepparns koja, nu renoverad och välbesökt!
Den ligger i Mättjärnsfall utanför Lindesberg.


2 comments:

  1. Naturligtvis älskar alla mässor. Men jag hittade ett sätt att hemma underhållning no deposit casino bonus . Som. För det första är det bekvämt. För det andra är varje satsning också ett tillfälle att vinna bra pengar. Dessutom blev jag vant vid att spendera tid med gott.

    ReplyDelete